مکه
 
 
 
نویسنده : مبین اردکان
تاریخ : یکشنبه 89/2/5
نظر

رییس اداره‌ی هماهنگی یادمان‌های رؤسای جمهور سازمان اسناد و کتابخانه ملی تأکید کرد: هدایای ریاست جمهوری به فرد و جریان سیاسی خاصی تعلق ندارد، بلکه سرمایه‌ای ملی است که باید براساس ضوابط از آن حفاظت کرد و در حافظه‌ی ملی کشور ثبت شود.

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، علیرضا تابش با یادآوری این‌که به موجب آیین‌نامه‌ی ضوابط تشکیل یادمان رؤسای جمهور مصوب شورای اسناد ملی مورخ 21/ 3/ 84 یادمان ریاست جمهوری حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد خاتمی با هدف گردآوری، حفظ و نگهداری اشیا و هدایای رییس‌جمهور و اسناد مرتبط با آن، توسط سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی ایران تأسیس شد، گفت: پیش از این نیز براساس مصوبه‌ی شورای اسناد ملی یادمان ریاست جمهوری آیت‌الله هاشمی رفسنجانی تأسیس و در رفسنجان راه‌اندازی شد و به‌عنوان یکی از گنجینه‌های اسناد ملی زیر نظر سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی ایران اداره می‌شود.

 

او ادامه داد: این یادمان در خردادماه 1384 با حضور رییس جمهوری وقت، رییس دفتر مقام معظم رهبری و جمعی از شخصیت‌های فرهنگی کشور به‌شکل رسمی گشایش یافت. در اجرای وظایف قانونی محوله طبق مصوبه‌ی دولت ساختمان 240 مجموعه‌ی سعدآباد مشروط بر رعایت کاربری موزه تحت عنوان موزه‌ی اسناد و یادمان ریاست جمهوری به سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی ایران واگذار شد.

 

رییس اداره‌ی هماهنگی یادمان‌های رؤسای جمهور سازمان اسناد و کتابخانه ملی با بیان این‌که هیأت دولت در مصوبه‌ای در تاریخ 4/ 8/ 84 حق استفاده از ساختمان شماره‌ی 240 سعدآباد (موزه‌ی هدایا و یادمان ریاست جمهوری) را به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری واگذار کرد و به همین دلیل، عملا امکان فعالیت یادمان یادشده ناممکن و متوقف شد، اظهار داشت: به‌رغم مصوبات فوق‌الذکر، مقامات دفتر ریاست جمهوری (معاونت تشریفات دفتر رییس‌جمهور) تا کنون از تحویل اشیا و هدایای رییس‌جمهور سابق به سازمان اسناد کتابخانه‌ی ملی ایران امتناع کرده‌اند. اکنون نیز بحث واگذاری این هدایا و اشیا به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری مطرح است.

 

او بیان کرد: سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی عدم تحویل هدایا را که در زمره‌ی اسناد ملی است، به این سازمان و انتقال و تحویل آن را به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برخلاف قوانین و مقررات و همچنین تداخل وظایف دستگاه‌های اجرایی می‌پندارد. در این راستا، مشاور رییس‌جمهور و رییس سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی در مکاتبه‌ای با رییس دفتر رییس‌جمهور خواستار عودت داده شدن هدایای ریاست جمهوری به سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی شده است. همچنین ایشان در مکاتبه‌ی دیگری با معاونت حقوقی ریاست جمهوری ضمن تقدیر دلایل، اسناد و مدارک مربوط و با اشاره به بی‌نتیجه ماندن پی‌گیری‌ها، خواستار رسیدگی حقوقی به این موضوع شده است.

 

وی همچنین یادآور شد: در موزه‌ی هدایای ریاست جمهوری واقع در سعدآباد حدود دوهزار هدیه و شیء قرار دارد که تقریبا 200 هدیه مربوط به دوره‌ی ریاست جمهوری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای و بالغ بر 1700 هدیه مربوط به دوره‌ی ریاست جمهوری آقای خاتمی در دولت‌های هفتم و هشتم است. فهرست مشخصات این هدایا به‌شکل مشترک در ریاست جمهوری و سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی موجود است و نگهداری می‌شود.

 

به گفته‌ی او، هدایای دوره‌ی ریاست جمهوری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در موزه‌ای مستقل در آستان قدس رضوی نگهداری می‌شود و انتقال 200 هدیه‌ی باقی‌مانده که اکنون در موزه‌ی ریاست جمهوری سعدآباد نگهداری می‌شود، درپی کسب اجازه‌ی کتبی رییس دفتر رییس‌جمهور وقت (آقای علی خاتمی) از مقام معظم رهبری و موافقت معظم له صورت گرفته و تأییدی است بر ضرورت و لزوم تشکیل یادمان و موزه‌ی هدایای ریاست جمهوری، طبق مصوبه‌ی شورای اسناد ملی، یادمان ریاست جمهوری به‌عنوان یکی از آرشیوهای سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی ایران و بر اساس قوانین و مقررات این سازمان فعالیت می‌کند. همچنین کلیه هدایا و اسناد مرتبط با ریاست جمهوری به‌عنوان سند تعریف شده است.

 

رییس اداره‌ی هماهنگی یادمان‌های رؤسای جمهور سازمان اسناد و کتابخانه ملی یادآور شد که درپی اصلاح ساختار تشکیلاتی سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی در دولت نهم، اداره‌ی هماهنگی یادمان‌های رؤسای جمهور تحت نظر مستقیم ریاست سازمان تصویب و تشکیل شد که وظیفه‌ی اولیه آن «گردآوری، حفظ و نگهداری کلیه اشیا و اسناد رؤسای جمهور» است. این ساختار جدید سازمانی به تأیید و امضای ریاست جمهوری به‌عنوان رییس عالی هیئت امنای کتابخانه‌ی ملی رسیده است.

 

وی با بیان این‌که اکنون پی‌گیر تحویل هدایا از معاونت تشریفات ریاست جمهوری و انتقال آن به مخازن سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی هستیم، گفت: این در حالی است که پیشنهادهای سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی به سازمان میراث فرهنگی این بود که در قالب تفاهم‌نامه‌ای مشترک، این موزه با مدیریت سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی در مجموعه‌ی سعدآباد بازگشایی شود که متأسفانه مسؤولان ذی‌ربط هیچ پاسخ مشخصی به این پیشنهاد ندارند و اکنون چاره‌ای به‌جز انتقال هدایا به سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی وجود ندارد.

 

او تصریح کرد: اداره‌ی یادمان‌های ریاست جمهوری جزو وظایف تخصصی و تکالیف سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی است و علاقه‌ی سازمان میراث فرهنگی به این موزه و اداره‌ی آن غیرقابل توجیه است، چراکه اگر میراث فرهنگی به‌دنبال احداث و راه‌اندازی موزه‌ی جدیدی است، قطعا باید موزه‌ی بکر و تازه‌ای را در چارچوب وظایف قانونی‌اش راه‌اندازی کند و این سازمان آن‌قدر کارهای معوقه دارد که ضرورتی نیست، موزه‌ای را که به سازمانی دیگر متعلق است، مدیریت کند.

 

رییس اداره‌ی هماهنگی یادمان‌های رؤسای جمهور سازمان اسناد و کتابخانه ملی اضافه کرد: در تمام مصوبات دولت که موضوع آن واگذاری حق بهره‌برداری از ساختمان 240 سعدآباد است، صرفا بهره‌برداری و انتفاع از ساختمان موضوع حکم واقع شده است و حقوق، تکالیف و وظایف مسلم سازمان اسناد و کتابخانه‌ی ملی نسبت به اشیا و هدایای رؤسای جمهور کماکان برقرار است. این سازمان در راستای شرح وظایف یادشده درصدد راه‌اندازی و تشکیل یادمان ریاست جمهوری دکتر محمود احمدی‌نژاد است و مقدمات آن را فراهم کرده است.انتهای پیام